Wednesday, October 8, 2014

TRY & ERROR

Kelmarin wiper rosak di pertengahan jalan, ketika hujan lebat dan jalan sesak. Sgt menyesakkan jiwa. Beberapa bengkel termasuk pusat service Proton aku pergi, semua kata motor wiper rosak dan mrk tak ada stock. Dah senja baru jumpa kedai spare part yg jual, sayangnya semua bengkel dah tutup. Hari ini, pagi2 aku dah cuba baiki dan tukar sendiri. Syukur berjaya di pasang, tapi bila run wiper, dia bukan cuci cermin tapi cuci tutup enjin. Huhu. Buka balik dan pasang semula, baru 'ngam'. Siap2 nak pergi kerja, bateri kereta pula bermasalah. Akhirnya aku bawa kereta isteri sbb pagi ni ada ceramah dan kuliah.

 Try & error baiki kereta tidaklah salah. Kena ada sedikit kemahiran dan kemahuan. Kalau tak menjadi boleh panggil mekanik atau hantar kebengkel. Tapi try & error dlm kehidupan dan berumahtangga satu perjudian. Lantaran itu ahli fiqh, pakar motivasi dan kaunseling menulis teori dan himpunan praktikal berjilid2 agar kehidupan berpanduan, beragenda, terurus dan lurus.

Tapi bagi yg ingin try & error dalam membentuk rumahtangga. Sukar sekali temukan bengkel yg boleh membaiki kerosakan yg berlaku. Bengkel terakhir selalunya mahkamah syariah dan ada juga yg breakdown terus dan masuk pusat simpanan di hospital2 gila. 

Try&error kalau error, tak boleh salahkan orang sebab kita buat sendiri dan putuskan sendiri. Kalau ada org tolong tengah jalan syukurlah. Kalau tak ada tanggunglah sendiri. 

Tapi syukurlah kereta aku yg try& error rosak sebelum mula berjalan. Kalau di tengah jalan? Nauzubillah. Akhirnya aku naik kereta lain.  Harap tidak dlm berkeluarga asyik bertukar tukar kereta walau itu simbol kelakian lelaki.

0 comments: