Sunday, January 29, 2012

ANTARA FATWA ULAMA ANTARABANGSA VS FATWA PBB

Aku tak mudah sangat nak mengomen isu yang ada kaitan dengan politik sebab aku yakin ramai mereka berkepentingan dan kebanyakannya tak jelas hala tuju perjuangannya dan apa yang diperjuangkannya. Sebagai muslim biasa aku akan menoleh kepada Quran dan Sunnah Rasulullah SAW dan kitab-kitab agama yang pernah aku baca sebelum menerima apapun cakap orang. Sebab yang paling benar adalah Allah dan RasulNya. Namanya manusia pastinya pandai tersilap...

Bila isu besar umat Islam seperti isu Palestin di perbahaskan, naik juga temperature darahku kalaupun tak sampai menggelegak. Maklumlah imanku bukanlah hebat sangat. Tapi dalam 'kekurangan' iman pun aku boleh bezakan mana satu yang perlu diikuti...antara fatwa ulama Islam sedunia yang berteraskan al-Quran dan al-Sunnah dengan resolusi PBB yang berteraskan Human Right tafsiran barat. Perkara yang terlalu basic dan sangat mudah difahamipun ramai yang tak boleh faham. Itulah kejahilan paling besar umat akhir zaman. Dalam isu Palestin aku menerima fatwa Jamaie  ulama-ulama ini.

FATWA ULAMA ANTARABANGSA TENTANG PENGHARAMAN MELEPASKAN SATU JUZUK DARI BUMI PALESTIN

Segala puji bagi Allah yang mengisra’kan hambanya pada suatu malam dari masjidil haram menuju masjidil aqsha, shalawat dan salam kepada Rasulullah yang diisra’kan menuju negeri penuh berkah bagi alam semesta, kiblat pertama umat Islam, negeri para Nabi, tempat diturunkan risalah, bumi jihad dan ribath (yakni berjaga dimalam hari ketika jihad, pent), hingga hari kiamat. Juga kepada keluarganya dan sahabatnya yang telah mempersembahkan darahnya yang suci untuk bumi thayyibah (bumi penuh kebaikan), hingga Islam tegak di sana, meninggikan panjiNya, dan mengusir darinya musuh-musuh yang mengotori kesuciannya dari syirik dan kekafiran. Juga kepada orang-orang yang mewarisi negri ini, lalu menjaga pusaka kaum muslimin ini, dan membelanya dengan harta dan jiwanya.

Wa ba’du,

Sesungguhnya adalah tugas ulama Islam dan cendikiawannya untuk menjaga kaum muslimin dan membimbing mereka dari jalan yang sempit, perkara-perkara yang menyulitkan, dan membahayakan.

Kami yang bertanda tangan, menegaskan kepada kaum muslimin di saat kondisi sulit seperti sekarang ini, bahwa Yahudi adalah manusia yang paling keras permusuhannya dengan orang-orang beriman, mereka merampas Palestin, merusak kehormatan kaum muslimin, menyiksa penduduknya, dan menodai kesuciannya. 
Selamanya, mereka tidak boleh dibiarkan sampai kemerdekaan bagi kaum muslimin, tidak dibenarkan eksistensi dan penguasaan mereka atas kaum muslimin, di mana pun.

Kami meyakini, dengan apa-apa yang telah Allah tegaskan kepada kami, yaitu berupa janji dan ikrar dalam 
Al Qur’an yang haq, bahwa jihad adalah satu-satunya jalan untuk membebaskan Palestina. Tidak boleh mengakui keberadaan Yahudi di tanah Palestin atau menyerahkan sejengkal tanahnya, atau mengakui hak mereka walau sedikit.

Sesungguhnya mengakui mereka adalah bentuk khianat terhadap Allah, rasulNya, dan amanah kaum muslimin yang seharusnya dijaga. Allah berfirman:
"يا أيها الذين آمنوا لا تخونوا الله والرسول وتخونوا أماناتكم وأنتم تعلمون"
“Wahai orang-orang beriman, janganlah kamu khianati Allah, RasulNya, dan jangan khianati amanah yang ada padamu, padahal kamu mengetahuinya.” Adakah khianat yang lebih besar daripada menjual tanah suci kaum muslimin dan menyerahkan negeri-negeri muslim kepada musuh-musuh Allah, Rasul dan orang-orang beriman?

Kami meyakini, Palestin adalah bumi Islam selamanya. Pasukan Islam akan membebaskannya dari cengkeraman Yahudi, sebagaimana pernah dibebaskan oleh Shalahuddin al- Ayyubi dari cengkeraman kaum salib, kalian akan mengetahui kebenaran berita ini.

Semoga salawat dan salam tercurah kepada Rasulullah, keluarganya, dan para sahabatnya.



Yang bertanda tangan:

Mesir
Sheikh Mustafa Masyur
Sheikh Muhammad al-Ghazali,
Dr: Youssef Qaradawi,
Dr Abdul Sattar Fathallah Said
Dr Ali ahli Salous Fakulti.
Dr Tawfiq al-sedar
Dr Ahmed Mohamed El-Assal,
Sheikh Hafiz Salamah
Sheikh Mahmoud Eid
Dr Mostafa Mohamed ahli Arjaoui
Sheikh Mohammed Zaki al-Din Muhammad Qasim
Sheikh Abd al-Rahman Abd al-Khaliq

Pakistan
Mr Qazi Hussain Ahmed, Dari Palestin
Palestin
Dr Omar Suleiman al-Asqor
Dr Muhammad Naeem Yaseen
Dr Mohamed Othman Shabir
Al-Syahid Dr Abdullah Azzam
Dr Hammam Said
Dr Essa Zaki Shakra.
Dari Afghanistan
Sheikh Abdul Rasul Sayyaf
Gulbuddin Hekmatyar Sheikh
Sheikh Burhanuddin Rabbani
Sheikh Ahmed Shah

Dan Sudan
Dr Syed Ahmed Mohamed Atta
Dr Essam Al-Bashir
Encik Sadiq Abdullah Abdul Majid
Dr  al-Amin Mohamed Osman

Dan India

Sheikh Zbo Laits al-Nadawi
Encik Noor Mohammad
Sheikh Abdul Halim Ahmed
Profesor Mufti Shamsuddin
Encik Abdul Haq
Profesor Wahiduddin Khan

dari Turki
Prof Dr Necmettin Erbakan
Encik Oguzkhan
Encik Muhammad Amin Siraj

dari Syria
Dr Wahba Zuhayli
Dr Nazih Hammad
Dr Ahmed Hassan Farhat

dari Kuwait
Dr Khalid al-Mazkur
Dr Ajeel Nashmi
Sheikh Nadir Noori
Dr Mohammad a-Sharif
Sheikh Abdullah al-Matouq
Sheikh Ahmed Al Qattan
Sheikh Jassim

dari Jordan
Dr Ibrahim Zeid al-Kilani

dari Iraq
Sheikh Tais Abdullah al-Jumaili
Dr Taha Jabir al-Alwani
Mohamed Ahmed Rashid
dari Lebanon
Dr Fathi Yakan
Sheikh Muharram Arefi
Sheikh Faisal al-Mawlawi.

dari Algeria
Encik Mahfouz Al-Nahnah

dari Tunisia
Encik Rashid Ghannouchi
dari Oman
Sheikh Ahmed bin Hamad al Khalili
dari Guinea
Sheikh Abdul Rahman Bah
dari Magribi
Dr Abdul Salam al-Haras
dari Republik Comoros
Sheikh Mohammad Abdul Rahman

(Sumber: Diterjemahkan dan diedit oleh Farid Nu’man dari kitab Fatawa ‘Ulama al Muslimin bi tahrimi at Tanazul ‘an Ayyi Juz’in min Falisthin, hlm. 16-19. Cet.1. 1410H Jumadits Tsaniyah/ 1990M Januari. (Penerbit Jam’iyyah al Ishlah al Ijtima’iy, Kuwait)

0 comments: