Thursday, November 4, 2010

CHIMPANZEE DAN STELLA


Beberapa hari yang lepas aku sempat menonton satu rancangan National Geographic mengisahkan pengorbanan Stella bersama rakan-rakannya memelihara habitat Chimpanzee di Sungai Gambia. Dia telah menghabiskan sebahagian besar umurnya untuk memastikan Chimpanzee di Sungai tersebut terus terpelihara dan terus berkembang. Telah berpuluh ekor Chimanzee yang terbiar dalam kandang-kandang peliharaan manusia berjaya diselamatkan dan dihantar ke habitat asalnya. HEBAT dan sangat besar pengorbanan tersebut dari kacamata dan kefahaman mereka. Mungkin bagi mereka itu satu perjuangan suci…satu risalah suci . (http://en.wikipedia.org/wiki/River_Gambia_National_Park)


Melihat kepada kehidupan ramai orang Islam hari ini, pasti jauh sekali perbezaannya. Umat Islam telah diamanahkan dengan risalah yang sangat mulia iaitu memastikan bumi ini ditadbir oleh manusia yang beriman kepada Allah dengan bertunjangkan syariat Allah. Mereka adalah khalifah di atas mukabumi. Sayangnya ramai di kalangan umat ini yang hidupnya seolah-olah tiada peranan. Paling tinggipun peranan mereka sekadar bekerja mencari sara hidup, keluarkan duit dari ATM, beli makanan, pakaian, rumah kereta….bila dah habis bekerja lagi untuk menambah rezki dan begitulah putaran kehidupan mereka hingga bertemu titik terakhir ajal. Mungkin salah kalau disamakan mereka dengan cara berfikir Chimpanzee, tapi rutin hidup binatang itu memang hampir sama pada sesetengah manusia yang hidupnya sekadar bertujuan memuaskan kemahuan dan mencari kenikmatan. Tapi tidak mengapa, Chimpanzee tidak diamanahkan dengan risalah….merekapun tak pandai baca Quran.

Para Rasul diutus untuk memelihara spesis manusia agar terus hidup dalam habitat Iman. Usaha tersebut diteruskan oleh para pengikut mereka. Imam Hassan al Banna meletakkan tarbiah sebagai medium utama mengembalikan manusia pada tuhannya dan mendirikan tamadun manusia di atas bumi iman. Beliau habiskan usia mudanya untuk membentuk manusia. Pasti usaha itu berbeza dari usaha Stella.... Tapi Stella ada juga benda yang diperjuangkannya berbanding sebahagian besar umat Islam pada hari ini.

Sudah tiba masanya umat Islam ini dikembalikan pada risalahnya. Tanggungjawab setiap yang memiliki iman yang hidup untuk menghabiskan masa menyedarkan umat ini. Kalau Stella mampu berbuat demikian untuk menyelamatkan makhuk yang berbeza spesis darinya, kenapa kita tak mampu berbuat demikian untuk menyelamatkan mereka yang sama spesis dan seagama dengan kita. Siapa yang akan menyelamatkan remaja yang makin jatuh moral mereka, belia yang rosak hidup mereka, rumahtangga yang hilang peranan dan masyarakat yang mula hilang pedoman.

Stella hebat dengan caranya, di mana pula hebatnya kita?

0 comments: