Monday, December 15, 2008

HAI ISTERI MENGALAHLAH...BAGIMU SYURGA

Suami anda buat hal hari ini?
Dia marah-marah?
Dia menyakitkan hati?
Dia yang salah? Tapi tak nak mengalah?
Memang...dah perangai lelaki ego...
Tapi puan masih sayang keluarga yang dibina?
Tapi tak jumpa 'panadol' yang boleh mengurangkan demamnya?
Apa kata cuba 'resepi' ubat Nabi...yg terkandung pada pil berjenama 'maaf'...

(1) Rasulullah s.a.w. bersabda kepada para sahabat: “Nak tak aku khabarkan kepadamu tentang siapakah wanita-wanita kamu yang akan memasuki syurga?”. Kami menjawab: "Bahkan, kami ingin sekali mengetahuinya wahai Rasulullah". Lalu Rasulullah s.a.w. berkata:
الْوَلُودُ الْوَدُودُ الَّتِي إِذَا غَضِبَتْ أَوْ أُسِيُّء إِلَيْهَا أو غَضِبَ قَالَتْ: يَدِي فِي يَدَكِ لا أَكْتَحِلُ بِغُمْضٍ حَتَّى تَرْضَى
(Iaitu setiap wanita yang pengasih kepada anak-anaknya dan banyak anak, dan wanita yang apabila ia marah kepada suaminya atau suaminya melakukan kesilapan kepadanya atau suaminya memarahinya ia akan berkata kepada suaminya: Tanganku ini aku serahkan ke tanganmu (untuk menerima hukuman), kerana aku tak mungkin mampu menutup mataku (untuk tidur dan rehat) sehinggalah engkau meredhai dan memaafkanku).(1)

(2) Rasulullah s.a.w. bersabda:
(فإن كان هو أظلم، فلتأته حتى ترضيه، فإن قبل منها فبها ونعمت، وقبل الله عذرها، وأفلج حجتها، ولا أثم عليها، وإن هو لم يرض، قد أبلغت عند الله عذرها)
(Maka andainya si suami menzalimi isterinya (memarahinya), hendaklah isteri datang meminta maaf sehingga suami memaafkannya, andainya suami memberi kemaafan, maka yang demikian itu nikmat bagi dirinya dan Allah akan menerima kesilapannya dan terpancar kehebatan isteri dan dosa-dosanya akan diampunkan oleh Allah. Adapun sekiranya suaminya tidak memaafkannya, tidak mengapa, kerana permohonannya telah sampai kepada Allah S.W.T.). (2)
______________________________________________________
(1) Riwayat al-Tabarani. al-Tabarani, Abu al-Qasim Sulaiman bin Ahmad (1415H) al-Mu'jam al-Ausath. Kaherah; Dar al-Haramain. Jil. 2 hal. 206 No. 1743.
(2)Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi. al-Hakim, al-Mustadrak. Jil. 2 Hal. 206 No. 2770. al-Baihaqi, Sunan al-Baihaqi al-Kubra. Jil. 7 Hal. 293 No. 14492.

(Bahan: dari buku Sarip Adul. Panduan Membina Keluarga Bahagia. bakal diterbitkan oleh Universiti Malaysia Sabah.)

2 comments:

  • hidayah seekers says:
    February 2, 2009 at 5:35 AM

    no komen ustad..hamba seorang lelaki..tp andainya hamba dkurniakan seorang isteri sebaik dan sehebat itu,setinggi syukur ke atasNya..

  • Katak says:
    May 16, 2010 at 6:12 AM

    kalau kita suami isteri kerja...ada ka patut isteri sorg je yang buat kerja rumah termasuk jaga anak? kadang2 bergaduh pasal ni...